El meu referent

El 2011 és l’Any Europeu del Voluntariat. Des de l’Associació Punt de Referència volem dedicar-lo a difondre i reconéixer la important tasca que realitzen centenars de persones voluntàries en el món social, actuant com a mentors de joves extutelats.

Tots i totes necessitem sentir-nos acompanyats en la vostra vida, i molt especialment en aquelles etapes en les que assumim majors reptes o patim dificultats més intenses. En aquests moments, diposar d’un pare i/o d’una mare, de germans grans o d’altres familiars propers, d’un mestre o d’un professional, d’una amistat o algú altre que confïi en nosaltres i ens doni el seu suport i el seu afecte, pot ser decisori en l’assoliment o no dels nostres èxits. 

En el cas dels joves extutelats que no disposen de suport familiar, l’acompanyament per part de persones voluntàries que exerceixen el rol de mentors o referents, és una peça bàsica perquè el seu procés d’emancipació sigui més planer i s’allunyin de les situacions de risc social.

El meu referent és una campanya per reconéixer l’acció social dels voluntaris i voluntàries de Punt de Referència i la tasca de totes aquelles persones que en algun moment de la seva vida han exercit el rol de referents per a unes altres.

Aquesta acció ha estat inspirada en la campanya BIG INFLUENCE, que du a terme l’organització Chance UK, del Regne Unit, dedicada al mentoratge de nens i nenes de 5 a 11 anys en risc d’exclusió social.

D’ entre les tribus del nord de Natal, Sud-àfrica, la salutació més comú, equivalent al nostre “hola” és la expressió sawu bona. Vol dir, literalment, “et veig”. Els membres de la tribu responen dient sikkhona, “sóc aquí”. L’ordre del diàleg és important: mentre no em vegis, no hi sóc, no existeixo. És com si al veure’m em donessis existència.

Aquest sentit, implícit a l’idioma, forma part de l’esperit de l’ubuntu, una actitud mental prevalent entre els africans que viuen al sud del Sàhara. La paraula “ubuntu” sorgeix de la dita popular “Umuntu ngumuntu nagabantu” que en zulu vol dir “una persona és una persona a causa dels altres”. Si algú s’educa amb aquesta perspectiva la seva identitat es basa en el fet de ser vist, de que la gent el respecti i el reconegui com a persona.

(Frag. “La Quinta Disciplina en la Práctica”, de Peter Senge.)

Anuncis